ZBIRANJE VZORCEV ZA PRIREDITEV MLADO OLJČNO OLJE, KI BO POTEKALA OB OBELEŽENJU SVETOVNEGA DNEVA OLJKE
Spoštovani oljkarji,
vabimo vas, da z nami sooblikujete prireditev Mlado oljčno olje. S prireditvijo Mlado oljčno olje želimo predvsem vam, oljkarjem ponuditi možnost, da se predstavite kot vrhunski pridelovalci oljčnih olj v širšem slovenskem in mednarodnem prostoru. Z dogodkom želimo predstaviti različnim deležnikom, predvsem gostincem, novinarjem in splošni javnosti izjemne arome letošnjega mladega oljčnega olja in temu primerno počastiti pridelovalce oljčnega olja vrhunske kakovosti.
ZRS Koper vas ob podpori partnerjev vabi k sodelovanju na prireditvi.
Laboratorij Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper vabi, da dostavite vzorce na naslov:
Zelena ulica 8, 6310 IZOLA v času od 3. novembra do 9. novembra med 8. in 16. uro.
Organizator bo pridelovalcem za ocenjena oljčna olja podelil priznanja:
- Naziv Šampiona po izboru mednarodno pooblaščenega nacionalnega panela;
- Naziv Šampiona po izboru gostincev in novinarjev;
- Priznanja (plakete) TOP 10.
Vsak pridelovalec, ki bo sodeloval bo pridobil:
- Rezultate senzorične analize
- Rezultate NIR-analize kislosti, peroksidnega števila in UV
Iz programa Javne službe iz oljkarstva se finančno pokriva senzorične analize za 20 prejetih vzorcev, ostali stroški se krijejo iz sponzorskih sredstev.
Pogoji za sodelovanje:
- Količina pridelka: najmanj 150 L oljčnega olja. V kolikor bo vaše olje izbrano kot nagrajeno, morate zagotoviti 20 L olja za odkup in plasiranje v promocijske namene.
- Potrebno je dostaviti: 3 steklenice po 250 mL oljčnega olja in 1 pravilno etiketirano steklenico po 500 mL.
Zaključna prireditev, predstavitev nagrajenih olj z vodenimi degustacijami in podelitev nagrad bo potekala v petek, 25. 11. 2022, po priloženem programu. Nagrade bosta podelili Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, in Emmanuelle Dechelette, ustanoviteljica prestižnega gastronomskega tekmovanja Olio Nuovo Days.
Spremljajoči dogodki in svečana podelitev priznanj za vrhunsko oljčno olje bo dne 25. 11. 2022 v Pokrajinskem muzeju Koper in Biotehniški šoli v Novi Gorici:
8.30–11.00 Pomen oljčnega olja v šolski prehrani – senzorična delavnica na Biotehniški šoli v Novi Gorici
11.00–12.00 Okrogla miza: “Kako izboljšati evidence v oljkarstvu?”
12.00–12.30 Novinarska konferenca
12.30–13.00 Vodena pokušina 5 izbranih oljčnih olj (za udeležbo je potreba predhodna rezervacija)
12.00–21.00 Zgodovina oljkarstva v slovenski Istri (pop-up razstava)
13.00–18.00 Slovenska mlada oljčna olja (javna predstavitev)
18.00–19.00 Vodena pokušina 5 izbranih oljčnih olj (za udeležbo je potreba predhodna rezervacija)
19.00–20.00 Zaključna prireditev in podelitev priznanj
20.00 Kulinarični spoji mladega oljčnega olja
Zavedamo se, da ste zelo pomembni ambasadorji oljčnega olja vrhunske kakovosti, zato vas vljudno vabimo k sodelovanju in oblikovanju tega dogodka.
ZRS Koper, Inštitut za oljakrstvo
dr. Milena Bučar-Miklavčič, vodja laboratorija